OM VILTKÖTT  |  RECEPT MED ÄLG

(1/2)

ÄLGGRYTA PÅ FARMORS VIS

Portioner: 4 personer

INGREDIENSER:

500-600 g älggrytbitar, putsade och skurna i tärningar
(VILTART Älg, bog, framdel)
2 msk smör och rapsolja
1 st gul lök, grovt hackad
2 st morötter, grova bitar
1 l vatten
1 näve torkad svamp
4 st lagerblad
10-15 st enbär, lätt krossade
5 st kryddpepparkorn
2 msk kinesisk soja
1 dl Crème fraiche
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Bryn grytbitarna i en stekgryta tills de fått färg.

Tillsätt lök och morot och slå på vatten så att det precis täcker köttet. Låt koka upp och skumma av med en sked, då blir det en finare sås när den är klar.

Tillsätt svampen och kryddorna och låt koka på svag värme i minst en timme, eller tills köttbitarna är möra.

Späd under tiden med mer vatten, så att köttet är täckt hela tiden.

När köttet är mört smakas grytan av med salt, peppar och lite ytterligare soja.

Servera med en klick Crème fraiche.

(2/2)

ÄLGBIFF MED SVAMPRAGU OCH GRÄDDKOKTA RÖDBETOR

Receptmakare: Öster Malma
Portioner: 4 personer

INGREDIENSER:
700 g putsad älgbiff

Svampragu
1 kg svamp
1 scharlottenlök

Rödbetor
250 g färska rödbetor
3 dl grädde

Sås
1 scharlottenlök
2 dl viltbuljong
2 dl rött vin
2 msk soja
1 msk maizenamjöl
60 g smör

GÖR SÅ HÄR:
Lägg älgbiffen i en stekgryta, bryn snabbt runt om. Stek färdigt i ugn på 95°C (85°C i varmluftsugn).

Skala rödbetorna och skär dem i klyftor, låt sjuda i grädden tills de blir mjuka.

Finhacka lök och smörfräs i en kastrull (den skall inte bli brunbränd), häll på rödvin, koka upp och tillsätt därefter buljong, soja, och 30 g smör. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten, smaka av med salt och peppar eller reducera såsen för kraftigare smak.

Grovhacka svampen och bryn den utan smör. När vattnet har kokats bort, bryn svampen i smöret och tillsätt sist löken. Salta och peppra.

Servera med nykokta grönsaker och om man så önskar med pressad/potatis för att lätt kunna få upp all sås!