TILLBAKA  |  RECEPT MED RAPSOLJA

NYBORGS ÄPPELKAKA

Portioner: 6-8 personer

INGREDIENSER:
  • 100 g socker
  • 70 g Nyborgs kallpressade rapsolja
  • 1 ägg
  • 2,5 dl mjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl grädde
  • 2 stora saftiga äpplen
  • Ny-krossade kardemumma kärnor
  • Kanel
  • Ströbröd
  • Smör för brödning av form

 

GÖR SÅ HÄR:

Blanda socker och den kallpressade rapsoljan och vispa kraftigt tills det blir ”fluffigt”.
Riv äpplena grovt och blanda i kardemumma och kanel efter egen smak och tycke. Blanda hälften av äpplena i smeten.

Tillsätt ägg, mjöl och bakpulver i smeten och vispa igen tills smeten blir vit, luftig och lätt.

Häll över smeten i en bröad pajform. Fördela sista hälften av de rivna äpplen jämt över smeten.

Grädda i 175°C mitt i ugnen tills kakan sufflerat och är härligt gyllenbrun.

Servera med vaniljglass eller vispad grädde.