NYBORGS ÄPPELKAKA
Portioner: 6-8 personer
INGREDIENSER:
- 100 g socker
- 70 g Nyborgs kallpressade rapsolja
- 1 ägg
- 2,5 dl mjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 dl grädde
- 2 stora saftiga äpplen
- Ny-krossade kardemumma kärnor
- Kanel
- Ströbröd
- Smör för brödning av form
GÖR SÅ HÄR:
Blanda socker och den kallpressade rapsoljan och vispa kraftigt tills det blir ”fluffigt”.
Riv äpplena grovt och blanda i kardemumma och kanel efter egen smak och tycke. Blanda hälften av äpplena i smeten.
Tillsätt ägg, mjöl och bakpulver i smeten och vispa igen tills smeten blir vit, luftig och lätt.
Häll över smeten i en bröad pajform. Fördela sista hälften av de rivna äpplen jämt över smeten.
Grädda i 175°C mitt i ugnen tills kakan sufflerat och är härligt gyllenbrun.
Servera med vaniljglass eller vispad grädde.