OM RAPSOLJA

Nyborgs kallpressade rapsolja startades av Magnus Bosson i början av 1990-talet och har sedan dess producerats på gården. Här odlar, förädlar och pressar man rapsen – hela vägen fram till en färdig olja. Idag driver hans son, Nils Bosson, produktionen vidare på gården i hjärtat av Mälardalen – rapsens eget hem.

VISSTE DU ATT…
…Nyborgs rapsolja är mycket näringsriktig
…du kan steka i rapsolja, både på hög och låg värme
…rapsolja ger salladen en smak av nöt och mandel
…du kan byta ut olivoljan mot svensk kallpressad rapsolja i alla recept

RAPSOLJA ÄR NYTTIGT

Nyborgs rapsolja innehåller hälften så mycket mättat fett som olivolja. Nyborgs kallpressade rapsolja är ett nyttigt matfett, med alla rapsens naturliga egenskaper i behåll och är därför helt utan tillsatser av något slag och utan filtrering. Se tabell nedan.

PRODUKT MÄTTAT FETT FLEROMÄTTAT FETT ENKELOMÄTTAT FETT
Rapsolja 6% 36% 58%
Solrosolja 11% 69% 20%
Majsolja 13% 62% 25%
Olivolja 14% 9% 77%
Sojaolja 15% 61% 24%
Jordnötsolja 18% 34% 48%
Bomullsolja 27% 54% 19%
Kokosolja 92% 2% 6%
HUR KAN NYBORGS RAPSOLJA VARA SÅ NÄRINGSRIKTIG?

Det finns flera olika typer av fett, mättat, fleromättat och enkelomättat fett. Dagens forskare är eniga om att det mättade fettet är onyttigt och ökar risken för hjärtsjukdomar.

Det enkelomättade och fleromättade fettet är mycket hälsosamt, eftersom det minskar halten av det skadliga kolesterolet (LDL) i blodet.

Rapsoljan innehåller även de essentiella fleromättade fettsyrorna linolsyra (n-6) i medelhöga halter samt Alfa-linolensyra (n-3) i måttliga halter. De essentiella fleromättade fettsyrorna är livsnödvändiga för människan och utan dem får vi bristsjukdomar. För mer information rekommenderar vi att man går in på Livsmedelsverkets hemsida och läser om fett och matfett, www.slv.se.

Udo Erasmus är en känd filosofiedoktor inom ämnet hälsa och näring. Han har ägnat en stor del av sitt liv att lära ut fakta och intressanta vägar till ett hälsosamt leverne. Vi rekommenderar ett besök på hans hemsida www.udoerasmus.com.

NÄR KAN JAG ANVÄNDA NYBORGS RAPSOLJA?

Nyborgs rapsolja kan användas vid bakning, i såser, som dressing, i wok och vid stekning. Helt enkelt överallt där du använder fett. Dessutom bör man dricka en matsked kallpressad rapsolja om dagen för allmänt välbefinnande!

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN KALLPRESSAD OCH VARMPRESSAD OLJA?

Kallpressad olja innebär att fröet mals sönder och oljan pressas ut mekaniskt på ett mycket skonsamt sätt, under låg temperatur. Pressen är byggd som en vanlig ”hushålls-köttkvarn”, friktionen vid pressning medför att värme alstras. Temperaturen överstiger dock aldrig 29 C. Detta innebär att oljan har alla ursprungliga vitaminer kvar och den har inte förändrat sin kemiska sammansättning. T ex har rapsoljan alla sina unika antioxidations- (antihärsknings) egenskaper i behåll. Inga tillsatser av vitaminer eller hållbarhetsmedel behövs.

Varmpressad olja innebär att man i en industriell process utvinner oljan ur fröet med hjälp av olika lösningsmedel och ångbehandling under hög temperatur. Oljan raffineras (renas) därefter för att förbättra smak, lukt och hållbarhet. Vidare bleks den och de i processen förstörda vitaminerna och anti-oxidationssubstanserna ersätts med artificiella. Metoden medför att praktiskt taget all olja i fröet utvinnes mot ca 60% i kallpressningen, detta gör att den kallpressade oljan blir dyrare. De flesta matoljor som finns i butikerna är varmpressade, t ex samtliga majsoljor, Milda matolja (raps och soja) Felix rapsolja, Nytta raps- och solrosolja, Winner Fin svensk rapsolja och Zeta italiensk rapsolja.
En matolja med en högre andel omättade fettsyror som t ex oliv- och rapsolja, bör framställas varsamt, exempelvis genom kallpressning.